Als rook over de bergen


29.90

Ludion publiceert een opvallende roman gebaseerd op de levensfeiten van Jef Van Extergem. Als rook over de bergen is een geïllustreerde historische roman over de gewezen socialist, flamingant, activist en communist. Maar tegelijk is dit boek ook een meeslepende kroniek van Antwerpen in het woelige interbellum, waarin ook Camille Huysmans, Paul Van Ostaijen, de gebroeders Jespers, Roza de Guchtenaere, Geert Pijnenburg en vele andere kleurrijke figuren de revue passeren.

Er was een tijd waarin links radicalisme en flamingantisme in Vlaanderen hand in hand gingen. Vandaag lijkt het ondenkbaar dat politieke optochten door de straten van Antwerpen of Gent trekken waarin rode vanen en Vlaamse leeuwenvlaggen meegedragen worden. En toch gebeurde het in de jaren ’20.

Als rook over de bergen is het ontroerende levensverhaal van Jef Van Extergem, socialist, flamingant, activist en later communist. In 1928 roept hij op om voor de kandidaat van de Frontpartij, August Borms, te stemmen en treedt hij toe tot de Belgische communistische partij. We volgen Van Extergem tijdens zijn meetings, in de Antwerpse volkshuizen, in het Berlijn van de Spartakisten, in de gevangenis, op de Kalmthoutse heide. We zien hem schrijvend, duwend, knokkend het politieke handwerk doen ten dienste van zijn idealen: het internationale socialisme en de Vlaamse ontvoogding.

De jaren ’30 verwijderen hem van de autoritaire en katholieke strekking in de Vlaamse beweging. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt Van Extergem deel uit van het verzet tegen de Duitse bezetting. Hij wordt in 1943 verklikt, gearresteerd, gefolterd in Breendonk, en sterft van ontbering in 1945 in het kamp Ellrich.

Marc Andries, auteur van onder andere Vossenjong, schreef zo’n 25 romans en een aantal essays en dichtbundels. Hij publiceerde in de jaren ’60 bij De Bezige Bij en was bevriend met Louis Paul Boon. Het was ten andere Boon die hem aanraadde een boek over Van Extergem te schrijven. Vandaag is het zover.

oktober 2016
352 pp.
21 x 13,5 cm
Hardcover
Nederlands
978-94-9181-967-4